top of page

NALEŚNIKI WEGAŃSKIE

SKŁADNIKI (ok 5 naleśników):

- szklanka mąki pszennej

- 150 ml wody gazowanej (lub innego napoju gazowanego)

- 125 ml mleka roślinnego

- proszek do pieczenia (pół łyżeczki)

- 4 łyżki oleju

- szczypta soli

SPRZĘT:

- trzepaczka ręczna lub mechaniczna

- sitko

- patelnia (optymalnie z niskimi brzegami)

- chochla

- łopatka (optymalnie do naleśników)

Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Mieszając wlewamy wodę gazowaną i mleko sojowe i olej. Mieszamy energicznie trzepaczką do uzyskania jednolitej masy pozbawionej grudek. Ciasto powinno być rzadkie aby łatwo rozprowadziło się po patelni i aby naleśniki były cienkie. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na kilka minut.

Na patelni rozprowadzamy dokładnie olej i bardzo mocno rozgrzewamy. Zmniejszamy moc ognia (z 9 na 7) i korzystając z chochli wlewamy ciasto na mocno pochyloną patelnię. Staramy cię aby ciasto w całości pokryło powierzchnię patelni. Kontrolujmy czas smażenia aby naleśników nie spalić, odwracamy na drugą stronę i po 45 sekundach gotowe!

Smacznego!

IMG_5467.JPG
IMG_5466.JPG
bottom of page