NALEŚNIKI WEGAŃSKIE
SKŁADNIKI (ok 5 naleśników):
- szklanka mąki pszennej
- 150 ml wody gazowanej (lub innego napoju gazowanego)
- 125 ml mleka roślinnego
- proszek do pieczenia (pół łyżeczki)
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
SPRZĘT:
- trzepaczka ręczna lub mechaniczna
- sitko
- patelnia (optymalnie z niskimi brzegami)
- chochla
- łopatka (optymalnie do naleśników)
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Mieszając wlewamy wodę gazowaną i mleko sojowe i olej. Mieszamy energicznie trzepaczką do uzyskania jednolitej masy pozbawionej grudek. Ciasto powinno być rzadkie aby łatwo rozprowadziło się po patelni i aby naleśniki były cienkie. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na kilka minut.
Na patelni rozprowadzamy dokładnie olej i bardzo mocno rozgrzewamy. Zmniejszamy moc ognia (z 9 na 7) i korzystając z chochli wlewamy ciasto na mocno pochyloną patelnię. Staramy cię aby ciasto w całości pokryło powierzchnię patelni. Kontrolujmy czas smażenia aby naleśników nie spalić, odwracamy na drugą stronę i po 45 sekundach gotowe!
Smacznego!