SPAGHETTI & PESTO Z NERKOWCÓW
ulubione danie Bartka Przedwojewskiego
SKŁADNIKI (3 porcje):
- makaron spaghetti 100% pszenicy durum
- 130g nerkowców
- 50g świeżej bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
oraz
cała masa dodatków, które być może lubisz:
- kapary
- pomidory suszone
- prażone: pestki dyni, słonecznika, sezam
- oliwki
- bardzo drobno pokrojona cebula czerwona
- chili
SPRZĘT:
- ręczny blender
Nerkowce namaczamy przez 2 godziny. Umieszczamy je w misce i dodajemy bazylię. Ząbek czosnku obieramy ze skórki i lekko otwieramy naciskając nożem. Wszystko mielimy mikserem na jedną masę. Dzielimy na 3 porcje.
Makaron gotujemy al dente z solą i łyżką oleju. Do każdej porcji dodajemy makaron i mieszamy z pesto. Dodajemy ulubione dodatki.
Uwaga: danie jest raczej ciężkie i tłuste, bardzo kaloryczne. Nie jedzmy go rano ani późno wieczorem, najlepsze jest po treningu. Polecam przed lub po posiłku wypić lekki napój orzeźwiający np. z miętą, cytryną i lodem.
Smacznego!