top of page

SPAGHETTI & PESTO Z NERKOWCÓW

ulubione danie Bartka Przedwojewskiego

SKŁADNIKI (3 porcje):

- makaron spaghetti 100% pszenicy durum

- 130g nerkowców

- 50g świeżej bazylii

- 4 łyżki oliwy z oliwek

- ząbek czosnku

- sól, pieprz

oraz

cała masa dodatków, które być może lubisz:

- kapary

- pomidory suszone

- prażone: pestki dyni, słonecznika, sezam

- oliwki

- bardzo drobno pokrojona cebula czerwona

- chili

SPRZĘT:

- ręczny blender

Nerkowce namaczamy przez 2 godziny. Umieszczamy je w misce i dodajemy bazylię. Ząbek czosnku obieramy ze skórki i lekko otwieramy naciskając nożem. Wszystko mielimy mikserem na jedną masę. Dzielimy na 3 porcje.

Makaron gotujemy al dente z solą i łyżką oleju. Do każdej porcji dodajemy makaron i mieszamy z pesto. Dodajemy ulubione dodatki.

Uwaga: danie jest raczej ciężkie i tłuste, bardzo kaloryczne. Nie jedzmy go rano ani późno wieczorem, najlepsze jest po treningu. Polecam przed lub po posiłku wypić lekki napój orzeźwiający np. z miętą, cytryną i lodem.

Smacznego!

main copy.jpg
mikser.jpg
bottom of page